Halmstads Kommun

En hemstad att trivas i

Läget

Halmstad ligger i Hallands län. I norr gränsar Halmstad mot Falkenberg och i söder mot Laholm. Halmstad ligger mitt emellan Göteborg och Malmö.

Politiken

Halmstads kommun styrs av en koalition av fem partier – Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna .

I kommunfullmäktige finns 71 förtroendevalda. Kommunfullmäktige sammanträder en gång i månaden och är Halmstads högsta politiska organ.

Skattesatsen i kommunen är 31,80 kr.

En kunskapsstad att utvecklas i

Högskolan i Halmstadlänk till annan webbplats är ett populärt lärosäte med ett brett utbildningsutbud och framstående forskning inom framför allt informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil.

Näringslivet i Halmstadlänk till annan webbplats är varierande med en växande handel och många små och medelstora företag.

Förutom kommunen och landstinget är Halmstads största arbetsgivare Försvarsmaken, Högskolan, Servera, Albany International och Getinge Sterilisation. Handel och turistnäring är också stora sektorer.

En upplevelsestad för alla smaker

Turismen

Halmstad är en populär turiststad. På sommaren kommer hundratusentals turister till Halmstad för att njuta av stränderna, naturen och det stora utbudet av kultur och restauranger.  Den mest kända stranden är Tylösand som kan ha omkring 40 000 badgäster en solig sommardag. Här finns även Sveriges enda bemannade livräddarstation liksom Nordens enda livräddarskola.

Kulturen

Stadsbiblioteketlänk till annan webbplats, prisad för sin unika arkitektur, är en av Halmstads mest välbesökta plats för kultur- och kunskapstörstande. Mjellby konstmuseum som ligger väster om centrum är Halmstadgruppens residens. Gruppens surrealistiska verk finns i museets permanenta utställning.

Sporten

Halmstad erbjuder många möjlighet till att båda utöva och se idrott. Fotboll, handboll och bordtennis är bara några av de sporter där Halmstads idrottare är framstående. I början av 2010 invigdes Halmstad Arena,länk till annan webbplats en multiarena med stora möjligheter och ytor för breddidrott och elitidrott.

Golf är en stor sport i kommunen. Med 174 golfhål fördelade på elva golfbanor klassas Halmstad som Sveriges golfhuvudstadlänk till annan webbplats.

Fakta

Med 100 000 invånare är Halmstad landets 18:e största kommun. Det fördelaktiga läget på västkusten gör att företagandet utvecklas, turismen frodas och invånarna trivs och blir fler.

Läs mer om Halmstad

Lär dig mer om Effectplan